Pressmeddelanden

Resultat från fas IIa-studie med Simeprevir och Sofosbuvir i hepatit C-patienter som inte svarat på tidigare behandling har presenterats

  • Efter behandling med simeprevir och sofosbuvir uppnådde 96,3 procent (26/27) och 92,9 procent (13/14) av patienterna i 12-veckorsgruppen med och utan ribavirin (RBV) varaktig virologisk respons åtta veckor efter avslutad behandling (SVR8).
  • Behandling en gång om dagen med simeprevir och sofosbuvir med och utan ribavirin var generellt väl tolererad.

Stockholm, Sverige — Medivir AB (OMX: MVIR) meddelar att interimsresultat från COSMOS-studien (Combination Of SiMeprevir and sOfosbuvir in HCV genotype 1 infected patientS) har presenterats idag vid den vetenskapliga konferensen ”20th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections” (CROI), Atlanta, Georgia, USA.

Dessa interimsresultat kommer från den första delen av en fas IIa-studie med proteashämmaren simeprevir (TMC435), och Gileads nukleotidhämmare sofosbuvir (GS-7977) med eller utan ribavirin i 12 eller 24 veckor i genotyp 1 hepatit C-patienter som inte svarat på tidigare behandling. Patienterna har mild till moderat leverfribros (F0-2 på METAVIR-skalan). Simeprevir utvecklas gemensamt av Medivir och Janssen R&D Ireland, ett bolag inom Janssen Pharmaceutical Companies.

Vid tidpunkten för interimsanalysen hade 26 av 27 patienter (96,3%) i 12-veckorsgruppen med RBV uppnått SVR4 och 13 av 14 patienter (92,9%) i 12-veckorsgruppen utan RBV uppnått SVR4. Påföljande analys bekräftade att alla patienter med SVR4 även hade uppnått SVR8. I 24-veckorsgruppen var andelen som uppnådde SVR4 med RBV 66,7 procent (en patient avbröt behandlingen på grund av biverkan och en patient avbröt av eget beslut) och i gruppen utan RBV 100 procent. Antalet patienter som nått den tidpunkten för uppföljning i studien var begränsat.

Behandlingen i COSMOS-studien med simeprevir och sofosbuvir, doserade en gång om dagen, med eller utan ribavirin, var i allmänhet väl tolererad och inga allvarliga biverkningar inträffade under behandlingsperioden.

COSMOS-studien syftar till att specifikt studera mycket svårbehandlade hepatit C-patienter, varför resultaten vi hittills sett med både simeprevir-baserade interferonfria och interferon- och ribavirinfria behandlingar är mycket positiva”, säger Charlotte Edenius, EVP of Research and Development, Medivir AB.

Studiedesign
I första delen, som är en randomiserad, öppen studie, undersöks effekt och säkerhet av 12 eller 24 veckors behandling med
simeprevir och sofosbuvir, med och utan ribavirin i genotyp 1 hepatit C-patienter som tidigare inte svarat på behandling med pegylerat interferon och ribavirin och som är klassade F0-2 enligt METAVIR-skalan. Den andra delen av studien, som idag är färdiginkluderad, kommer att utvärdera samma behandlingar och behandlingstider i genotyp 1 infekterade hepatit C-patienter som tidigare inte svarat på behandling och i behandlingsnaiva patienter med METAVIR-klassning F3-4. Studien genomförs i USA.

I den första delen ingick totalt 80 patienter. 61 procent var män, 29 procent var afroamerikaner, 25 procent var av latinamerikanskt ursprung. Samtliga (100%) hade inte svarat på tidigare behandling med interferon och ribavirin, 75 procent var av genotyp 1a och 94 procent hade IL28B CT- eller TT-status. Dessa är karaktäristika som representerar en svårbehandlad patientgrupp.

Studieresultat- effekt
I patienter infekterade med hepatit C av genotyp 1 (inklusive 1a) som tidigare inte svarat på behandling med Peg-IFN/RBV uppvisade behandling med SMV+SOF+/- RBV i 12 eller 24 veckor höga SVR-värden i denna interimsanalys, se tabell nedan.

Virologiskt svar med 150 mg simeprevir (SMV) och 400 mg sofosbuvir (SOF) q.d. med och utan ribavirin (RBV),

Patienter n/NSMV + SOF +RBV
24 veckor
(n=24)

SMV + SOF
24 veckor
(n=15)
SMV + SOF +RBV
12 veckor
(n=27)
SMV + SOF
12 veckor
(n=14)
RVR (week 4)
EoT*
Relapse, n
SVR4
SVR8
18/22 (81.8)
10/12 (83.3)
0
4/6 (66.7)
4/6 (66,7)
10/15 (66.7)
8/9 (88.9)
0
5/5 (100)
5/5 (100)
23/27 (85.2)
27/27 (100)
1
26/27 (96.3)
26/27 (96.3)
8/14 (57.1)
14/14 (100)
1
13/14 (92.9)
13/14 (92.9)

q.d.: en gång om dagen; RVR; snabbt virologiskt svar (Rapid Viral Response) , EoT: behandlingsslut; SVR4 och SVR8: patienter med odetekterbara nivåer HCV RNA (<25 IU/mL odetekterbar) 4 respektive 8 veckor efter avslutad behandling;. *= odetekterbara nivåer vid behandlingens slut. (SVR: Sustained Viologic Response)

Studieresultat – säkerhet och tolerabilitet
Behandling en gång om dagen med simeprevir och sofosbuvir med och utan ribavirin var generellt väl tolererad
och inga allvarliga biverkningar inträffade hos patienterna under behandlingsperioden. Två patienter avbröt behandlingen på grund av biverkningar, varav en möjligen relaterad till studieläkemedel. De vanligaste biverkningarna var trötthet, huvudvärk, sömnsvårigheter och illamående hos mer än 10 procent av patienterna. Anemi (blodbrist) förekom endast hos patienter som fått ribavirin. Grad 3/4 bilirubin-nivåer sågs sporadiskt, var inte kopplade till förhöjning av andra levervärden (AST, ALT, ALP, GGT), normaliserades efter avslutad behandling, samt sågs endast hos patienter som fått ribavirin. Enstaka grad 3/4 amylas/lipas ökningar observerades, men var inte kopplade till andra kliniska fynd och kunde inte bekräftas vid upprepat test.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Rein Piir, EVP Corporate Affairs & IR, telefon +46 (0)708 537 292.

Om COSMOS-studien
COSMOS är en randomiserad, öppen studie som undersöker effekt och säkerhet av 12 eller 24 veckors behandling med
simeprevir och sofosbuvir, med och utan ribavirin i behandlingsnaiva hepatit C-patienter av genotyp 1 eller patienter som tidigare inte svarat på behandling med pegylerat interferon och ribavirin.

I den första delen ingick 80 hepatit C-patienter av genotyp 1 som tidigare inte svarat på behandling med F0-2 klassning enligt METAVIR-skalan. Patienterna fördelades jämnt utifrån IL28B-status och genotyp 1 subtyp mellan de fyra behandlingsarmarna simeprevir, en gång-om-dagen (150mg) och sofosbuvir (400mg) i 12 eller 24 veckor med och utan ribavirin.

Den andra delen av studien kommer att utvärdera samma behandlingar och behandlingstider i genotyp 1 infekterade hepatit C-patienter som tidigare inte svarat på behandling och i behandlingsnaiva patienter med METAVIR-klassning F3-4. METAVIR-skalan används för att kvantifiera grad av inflammation och fibros/cirros i levern på en fyrgradig skala.

Om Simeprevir
Simeprevir, en potent NS3/4A proteashämmare i sen klinisk fas III, utvecklas gemensamt av Janssen R&D Ireland (Janssen) och Medivir AB. Simeprevir ges i kapsel (150 mg) en gång om dagen i kombination med pegylerat interferon och ribavirin för behandling av hepatit C av genotyp 1 och 4.

Globala fas III-studier med simeprevir i kombination med pegylerat intergferon och ribavirin inkluderar:

  • QUEST-1 och QUEST-2 i behandlingsnaiva patienter,
  • PROMISE i patienter som har återfått virus efter tidigare interferonbaserad behandling
  • ATTAIN i patienter som inte har svarat på tidigare behandling (behandlingserfarna)

Parallellt med dessa studier pågår fas III-studier med simeprevir i behandlingsnaiva och behandlingserfarna HIV-HCV co-infekterade patienter, i HCV genotyp 4 patienter samt HCV genotyp 1-patienter i Japan. Nyligen annonserade Janssen Pharmaceutical K.K. att en registreringsansökan för simpeprevir för behandling av genotyp 1 hepatit C har lämnats in i Japan.

Simeprevir studeras även i interferonfria fas II-studier med direktverkande antivirala (Direct Acting Antiviral; DAA) kombinationsterapier med och utan tillägg av ribavirin:

  • Janssens icke-nukleosida polymerashämmare, TMC647055 med låg dos ritonavir i behandlingsnaiva patienter
  • Gilead Sciences nukleotid, sofosbuvir (GS7977) i behandlingsnaiva eller patienter som inte svarat på tidigare behandling (null responders).
  • Bristol-Myers Squibbs NS5A replikation komplex hämmare daclatasvir (BMS-790052) i behandlingsnaiva eller patienter som inte svarat på tidigare behandling (null responders).

Samtliga patienter som deltar i studierna har kronisk hepatit C av genotyp 1.

Ett icke-exklusivt samarbetsavtal har inletts mellan Janssen Pharmaceuticals Inc. och Vertex Pharmaceuticals, som syftar till att i en fas II studie utvärdera effekt och säkerhet av en helt oral kombinationsbehandling med simeprevir och Vertex’s nukleotida polymerashämmare, VX-135, för behandling av hepatit C. Som ett första steg kommer Janssen genomföra en interaktionsstudie (DDI; Drug-Drug Interaction study) med simeprevir och VX-135.

Nyligen meddelades också ett nytt samarbetsavtal för en klinisk fas IIa-studie med en oral, interferonfri kombinationsterapi med simeprevir, TMC647055 samt Idenix’s IDX719, en NS5A-hämmare som doseras en gång om dagen med och utan tillägg av ribavirin.

Mer information om Simeprevir finns att läsa på www.clinicaltrials.gov

Om Sofosbuvir
Sofosbuvir (tidigare kallad GS-7977) är en nukleotid polymerashämmare som utvecklas för behandling av hepatit C-infektion av Gilead Sciences. Sofosbuvir utvärderas som en komponent i ett flertal olika behandlingsregimer, inklusive program med bara ribavirin och i kombination med både pegylerat interferon och ribavirin.

Om hepatit C
Hepatit C är en blodburen infektiös sjukdom som drabbar levern, och den främsta orsaken till kronisk leversjukdom och levertransplantationer. Hepatit C-området är ett snabbt växande sjukdomsområde med ett stort behov av nya innovativa behandlingar. Omkring 150 miljoner människor över hela världen är infekterade av hepatit C och 350 000 personer dör årligen av sjukdomen.

Om Medivir
Medivir är ett växande forskningsbaserat läkemedelsföretag med fokus på infektionssjukdomar. Medivir har expertis av världsklass på området polymeras- och proteasenzymer samt läkemedelsutveckling inom dessa områden, vilket har resulterat i en bred FoU-portfölj inom området infektionssjukdomar. Företagets viktigaste läkemedelskandidat är simeprevir, en proteashämmare som befinner sig i sen klinisk fas III-utveckling för behandling av hepatit C. Simeprevir utvecklas i samarbete med Janssen R&D Irland.

Medivir har även en bred produktportfölj med receptbelagda läkemedel i Norden.

Mer information om Medivir finns att läsa på www.medivir.se

Medivir är ett dynamiskt och samverkande läkemedelsbolag med ett F&U-fokus på infektionssjukdomar och en ledande ställning inom hepatit C. Vi är passionerade och hängivna i vår strävan att utveckla och tillhandahålla innovativa läkemedel som förbättrar människors hälsa och livskvalitet.