Pressmeddelanden

MIV-247 har valts ut som kandidatläkemedel att utvecklas vidare för behandling av neuropatisk smärta

Stockholm — Medivir AB (OMX: MVIR) meddelar idag att MIV-247, en cathepsin S-hämmare, har valts ut som kandidatläkemedel (CD, Candidate Drug) för behandling av neuropatisk smärta. Det innebär att MIV-247 nu går vidare in i preklinisk utveckling.

Cirka 25 miljoner människor i USA, Europa, och Japan lider av neuropatisk smärta. Exempel på sjukdomstillstånd med kronisk smärta är diabetesneuropati, neuralgi (nervsmärta) och kroniska ländryggsbesvär. De läkemedel som finns att tillgå idag har begränsad effekt och är ofta behäftade med biverkningar. Det finns därför ett stort behov av nya läkemedel med långvarig effekt som samtidigt tolereras väl och har få biverkningar.

MIV-247 är en potent och selektiv cathepsin S-hämmare. Cathepsin S är ett enzym som har visat sig spela en viktig roll vid neuropatisk smärta genom att det frisätter fraktalkin (en proinflammatorisk peptid) i ett specifikt område i ryggmärgen som är viktigt för smärtsignalering. Substanser från Medivirs cathepsin S-projekt, däribland MIV-247, har visat god effekt i experimentella modeller för neuropatisk smärta utan tecken på toleransutveckling vid studier under lång tid.

-       Vi är mycket glada för den prekliniska profil som vi nu har sett hos MIV-247. I prekliniska modeller har MIV-247 visat bra effekt, goda farmakokinetiska egenskaper och mycket god säkerhetsprofil. Patienter med neuropatisk smärta har ett stort behov av nya behandlingsmöjligheter som kan göra det enklare för dem att hantera sjukdomen och smärtan. Vi ser fram emot den fortsatta utvecklingen och hoppas att den leder till en ny behandlingsstrategi för patienter med svåra sjukdomstillstånd, säger Richard Bethell, EVP Discovery Research, Medivir AB.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Rein Piir, EVP Corporate Affairs & IR, mobil: +46 (0)708 537 292

Om Medivir
Medivir är ett växande forskningsbaserat läkemedelsföretag med fokus på infektionssjukdomar. Medivir har expertis av världsklass på området polymeras- och proteasenzymer samt läkemedelsutveckling inom dessa områden, vilket har resulterat i en bred FoU-portfölj inom området infektionssjukdomar. Företagets viktigaste läkemedelskandidat är simeprevir, en proteashämmare som befinner sig i registreringsfas för behandling av hepatit C. Företaget arbetar även med forskning och utveckling inom andra områden, såsom benrelaterade sjukdomar och neuropatisk smärta.

Medivir har även en bred produktportfölj med receptbelagda läkemedel i Norden.

Mer information om Medivir finns att läsa på www.medivir.se


Medivir är ett dynamiskt och samverkande läkemedelsbolag med ett F&U-fokus på infektionssjukdomar och en ledande ställning inom hepatit C. Vi är passionerade och hängivna i vår strävan att utveckla och tillhandahålla innovativa läkemedel som förbättrar människors hälsa och livskvalitet.