Pressmeddelanden

Nya resultat från fas III-studier med Simeprevir har presenterats vid The Conference of the Asian Pacific Association for the Study of the Liver

Stockholm — Medivir AB (OMX: MVIR) meddelade idag att nya resultat från fas III-studier med proteashämmaren simeprevir doserad en gång om dagen har presenterats vid the Conference of the Asian Pacific Association for the Study of the Liver (APASL) i Brisbane, Australien.

  • I fas III-studien ATTAIN, som omfattar behandlingserfarna vuxna patienter med kronisk hepatit C-virus (HCV) och kompenserad leversjukdom, uppnåddes det primära effektmålet att påvisa ”non-inferiority” för simeprevir jämfört med telaprevir när de ges i kombination med PegIFN/RBV. Simeprevir uppvisade bättre säkerhetsprofil, vilket inkluderade lägre biverkningsfrekvens, färre allvarliga biverkningar (”Serious Adverse Events”) och lägre förekomst av anemi jämfört med telaprevir.
  • En poolad analys av resultaten från fas III-studierna QUEST-1 och QUEST-2 bekräftade effekten hos behandlingsnaiva patienter med hepatit C av genotyp 1b. Vid behandling med simeprevir i kombination med PegIFN/RBV uppnåddes SVR12 hos 85 procent (ITT analys), jämfört med 53 procent i gruppen som enbart fick placebo i kombination med PegIFN/RBV.
  • I PROMISE, en fas III-studie i HCV-patienter som återinsjuknat efter en tidigare avslutad behandling, visade en subgruppsanalys att SVR12 uppnåddes hos 86 procent (ITT analys) av genotyp 1b patienterna vid behandling med simeprevir i kombination med PegIFN/RBV, jämfört med 43 procent i gruppen som fick placebo i kombination med PegIFN/RBV.

-  Det är glädjande att kunna rapportera om den framgångsrikt genomförda fas III-studien, ATTAIN, som påvisar ”non inferiority” för simeprevir jämfört med telaprevir samt att simeprevir uppvisar en bättre säkerhetsprofil hos denna svårbehandlade patientgrupp. Dessutom har de fortsatta analyserna av patienter med HCV genotyp 1b i fas III-studierna QUEST-1, QUEST-2 och PROMISE visat på mycket goda SVR12-resultat vilket stödjer simeprevir som ett bra behandlingsalternativ för denna stora patientgrupp, säger Charlotte Edenius, Medivirs utvecklingschef.

ATTAIN – Studiedesign
ATTAIN är en randomiserad dubbelblind klinisk fas III-multicenterstudie, som omfattar behandlingserfarna patienter med HCV genotyp 1, som svarat delvis (”partial responder”) eller inte svarat alls (”null responder”) på tidigare behandling med pegylerat interferon och ribavirin. I studien randomiserades 771 patienter (1:1) till att få antingen 150 mg simeprevir en gång om dagen samt PegIFN/RBV eller 750 mg telaprevir tre gånger om dagen samt PegIFN/RBV under 12 veckor, följt av 36 veckor med enbart PegIFN/RBV.

Resultat från ATTAIN-studien
Resultaten från ATTAIN visar att simeprevir uppnådde det primära effektmålet att påvisa ”non-inferiority” för simeprevir jämfört med telaprevir i behandlingserfarna HCV-patienter och att simeprevir uppvisade en bättre säkerhetsprofil. I studien uppnåddes det primära effektmålet, varaktig virologisk respons 12 veckor efter avslutad behandling (SVR12), hos 54 procent av tidigare ”partial” och ”null responder” patienterna med kronisk HCV genotyp 1 som behandlades med simeprevir doserat en gång om dagen i kombination med pegylerat interferon och ribavirin, jämfört med 55 procent av patienterna som behandlades med telaprevir doserat tre gånger om dagen in kombination med pegylerat interferon och ribavirin.

I gruppen patienter som inte svarat alls på tidigare behandling, ”null responders”, uppnåddes SVR12 hos 44 procent i simeprevirarmen, jämfört med 46 procent i telaprevirarmen. I gruppen patienter som delvis svarat på tidigare behandling, ”partial responders”, uppnåddes SVR12 hos 70 procent i simeprevirarmen, jämfört med 69 procent i telaprevirarmen.

SVR12-resultaten i olika subgrupper av patienter var genomgående jämförbara för simeprevir- och telaprevirarmarna, inklusive för patienter med HCV genotyp 1a Q80K-mutation. Tjugosju procent av patienterna med HCV Q80K-mutation uppnådde SVR12 i simeprevirarmen, jämfört med 26 procent i telaprevirarmen. Studien visade även att SVR12 uppnåddes hos 60 procent av genotyp IL28B CC-patienter, 55 procent av IL28B CT-patienterna och 48 procent av IL28B TT-patienterna i simeprevirarmen, jämfört med 67, 57 respektive 50 procent av patienterna i telaprevirarmen.

De vanligaste biverkningarna under de första 12 behandlingsveckorna uppträdde genomgående mindre frekvent i behandlingsarmen med simeprevir, jämfört med telaprevirarmen. Dessa inkluderade klåda (31 procent jämfört med 43 procent), trötthet (32 procent jämfört med 38 procent), huvudvärk (25 procent jämfört med 29 procent), anemi (13 procent jämfört med 37 procent) samt illamående (17 procent jämfört med 28 procent). Trettiofyra procent respektive 18 procent av patienterna som behandlades med simeprevir fick behandlingssvikt eller återinsjuknade efter avslutad behandling, jämfört med 32 procent respektive 17 procent av patienterna som behandlades med telaprevir. Två procent av patienterna i simeprevirarmen och 8 procent av patienterna i telaprevirarmen avbröt behandlingen på grund av biverkningar. Hos två procent av patienterna i simeprevirarmen respektive nio procent i telaprevirarmen rapporterades allvarliga biverkningar (”serious adverse events”).

QUEST-1, QUEST-2 och PROMISE
Poolade analyser av studierna QUEST-1, QUEST-2 och PROMISE avseende kombinationsbehandling med simeprevir i patienter med HCV genotyp 1b

En poolad analys av studierna QUEST-1 och QUEST-2 visade att SVR12 uppnåddes hos 89 procent i gruppen behandlingsnaiva HCV genotyp 1b-patienter som behandlades med simeprevir i kombination med pegylerat interferon och ribavirin och som uppfyllde kriterierna för responsstyrd behandling (94 procent), jämfört med 53 procent av patienterna som behandlades med placebo i kombination med pegylerat interferon och ribavirin (ITT analys: 85 respektive 53 procent). Bland patienter som anses vara svårbehandlade uppnåddes SVR12 hos 71 procent av patienterna med genotyp IL28B TT respektive 78 procent av patienterna med METAVIR-gradering F3-F4 i simeprevirarmen. Två procent av patienterna i vardera behandlingsarmen avbröt behandlingen med simeprevir eller placebo på grund av biverkningar.

En subgruppsanalys av PROMISE-studien visade att SVR12 uppnåddes hos 89 procent i gruppen tidigare återinsjuknade HCV genotyp 1b-patienter som behandlades med simeprevir i kombination med pegylerat interferon och ribavirin och som uppfyllde kriterierna för responsstyrd behandling (95 procent), jämfört med 43 procent av patienterna som behandlades med placebo i kombination med pegylerat interferon och ribavirin (ITT analys: 86 respektive 43 procent). Bland patienter som anses vara svårbehandlade uppnåddes SVR12 hos 68 procent av patienterna med genotyp IL28B TT respektive 84 procent av patienterna med METAVIR-gradering F3-F4 i simeprevirarmen. Inga patienter avbröt behandlingen med simeprevir eller placebo på grund av biverkningar under behandlingsfasen i denna analys av PROMISE.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Rein Piir, EVP Corporate Affairs & IR, mobil: +46 (0)708-537 292

Informationen är sådan som Medivir ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 17 mars 2014, klockan 08.30 CET.

Om Simeprevir
Simeprevir är en NS3/4A-proteashämmare som utvecklas gemensamt av Janssen R&D Ireland och Medivir AB och är indicerad för behandling av kronisk hepatit C-infektion i kombination med pegylerat interferon och ribavirin hos patienter med hepatit C genotyp 1 och kompenserad leversjukdom, inklusive cirros.

Janssen ansvarar för den globala kliniska utvecklingen av simeprevir och äger de exklusiva, globala marknadsrättigheterna för simeprevir, med undantag för Norden. I enlighet med det marknadsgodkännande som Janssen-Cilag International NV innehar kommer Medivir att även fortsättningsvis ha marknadsrättigheterna för Norden. I september 2013 godkändes simeprevir för behandling av hepatit C genotyp 1 i Japan. Godkännanden för USA och Kanada följde i november samma år. Janssen-Cilag International NV lämnade i april 2013 in en registreringsansökan till den europeiska läkemedelsmyndigheten (European Medicines Agency, EMA) för godkännande av simeprevir för behandling av kronisk hepatit C genotyp 1 eller 4. Denna ansökan behandlas av EMA.

Simeprevir studeras även i flera interferonfria behandlingsmodeller, i utvalda kombinationer med direktverkande antivirala läkemedel med olika verkningsmekanismer. Hittills har över 3 700 patienter behandlats med simeprevir i kliniska studier.

Om Medivir
Medivir är ett växande forskningsbaserat läkemedelsföretag med fokus på infektionssjukdomar. Medivir har expertis i världsklass på området polymeras- och proteasenzymer samt läkemedelsutveckling inom dessa områden. Företagets viktigaste läkemedel är simeprevir, en ny proteashämmare för behandling av hepatit C som utvecklas i samarbete med Janssen R&D Ireland. Företaget arbetar även med forskning och utveckling inom andra områden, såsom benrelaterade sjukdomar och neuropatisk smärta. Medivir har också en bred produktportfölj med receptbelagda läkemedel i Norden.

Mer information om Medivir finns att läsa på www.medivir.se